Mudrun

Obstaclerunning vs Survivalrunning

Obstaclerunning vs Survivalrunning

De sporten obstaclerunning en survivalrunning zijn beide sporten waarbij er een aantal kilometers rennend worden afgelegd. Dit in combinatie met het overwinnen van hindernissen en obstakels. Het is dus zeker niet gek dat deze sporten vaak met elkaar verward worden. Om deze verwarring uit de lucht te helpen, beschrijven we hier precies wat nou eigenlijk het verschil is en welke sport het beste bij jou past.

Water, modder en hardlopen

Laten we beginnen met de omgeving. Die is bij obstacleruns en survivalruns vaak vergelijkbaar. Je weet vrijwel zeker dat je water, modder en uiteraard hindernissen tegen gaat komen. Het verschil tussen de sporten zit hem met name in deze hinderissen, die overigens binnen het obstaclerunning, obstakels worden genoemd. Obstacleruns zijn vaak zo ontworpen dat ze geschikt zijn voor het grote publiek. Dat betekend dat de obstakels die je tegenkomt vaak zonder al te veel techniek overwonnen kunnen worden. Uiteraard zit deze sport volop in ontwikkeling en technische en lastigere obstakels komen steeds meer voor in de runs. Dat maakt dat een specifieke voorbereiding een steeds groter vereiste wordt. Bij een survivalrun heb je voor vrijwel elke hindernis een flinke dosis voorbereiding nodig. De voetklem, swingover en apenhang zijn zomaar een aantal bewegingsvormen die je moet beheersen om klaar te zijn voor je eerste run.

Verengingssport of evenementen?

Een ander groot verschil zit hem in de prijs. De survivalrunsport beschikt, net zoals obstaclerunning (OCRA), over een eigen bond, de Survivalrunbond (SBN). Echter wordt er bij survivalrunning op verenigingsniveau gesport en bij obstaclerunning niet. Er worden regelmatig trainingen gegeven waarbij de deelnemers getraind worden op technieken en uithoudingsvermogen. Omdat de survivalrunsport een verenigingssport is, zijn de kosten voor wedstrijddeelname vrij goed te overzien. Voor de gemiddelde survivalrun betaal je zo’n €15,-, daarnaast betaal je jaarlijks een klein bedrag aan lidmaatschap aan de SBN. Bij een obstaclerun komt vaak meer beleving te pas. Muziek en een enthousiaste presentator ontbreken meestal niet. Je hebt dan ook echt het gevoel dat je op een evenement bent. De meeste obstacleruns worden georganiseerd door commerciële bedrijven. Met prijskaartjes van €40,- tot €80,- zijn ze vaak iets prijziger dan de gemiddelde survivalrun.

Beide sporten zijn enorm in opkomst en stijgen in populariteit. Als je op zoek bent naar een nieuwe sportieve uitdaging zullen beide sporten je erg bevallen.

Wil jij het verschil proeven en beide sporten uitproberen? Schrijf je dan in voor pop-up training #ALPHA en ontdek je voorkeur!

Scroll to top