Ringen

Knijpkracht? Werk aan je onderarmen!

Knijpkracht. Het wordt steeds belangrijker tijdens obstacleruns. Hoe kun je jouw onderarmen klaarstomen en waarom is het zo belangrijk in de hedendaagse obstaclerun?

Zoals ook tijdens het OCR European Championchips in Denemarken werd ervaren is knijpkracht misschien wel het belangrijkste aspect wat er in het trainingsrepertoire van een obstaclerunner zou moeten voorkomen. Verzuurde onderarmen en kapotte handen zijn inmiddels geen uitzondering meer en zullen in dit in de toekomst ook zeker niet worden. Toch is er een manier om jouw knijpkracht te versterken en het een minder grote “vijand” te laten zijn.

Er zijn tal van oefeningen waarmee jij je onderarmen kan trainen, maar welke werken nou eigenlijk goed en kun je makkelijk integreren in training?

De polsroller

Deze is echt lekker! Als je brandende onderarmen wil, moet je deze zeker niet overslaan. Het enige wat je nodig hebt is een gewicht van een paar kilo, een touwtje en een stok. Wat je doet is het volgende: maak het gewicht aan het touw vast en de stok aan de andere kant van het touw. Met de stok rol je het gewicht omhoog en vervolgens ook weer omlaag.

 

De ‘stratenmaker’

Simpeler kunnen we het niet maken. Neem twee bakstenen, pak er in elke hand één. Waarbij je de baksteen tussen je duim en vingers als het ware samen knijpt. Probeer al lopende deze stenen zo lang mogelijk vast te houden. Je kunt deze ook doen met twee volle flessen water. Pak ze dan wel aan de onderkant vast!

Om jezelf uit te dagen kun je differentiëren in de omvang of het gewicht van de steen. Waardoor je knijpkracht nog meer uitgedaagd wordt.

Het verticale stokje

Deze ken je vast wel. We hebben hem al gedaan tijdens onze “Hang Challenge”. Zolang mogelijk aan een stokje blijven hangen. Pak met twee handen één verticaal hangende stok vast en probeer hier zo lang mogelijk aan te blijven hangen. Het record van destijds was 59 seconden, ga jij daar overeen?

De wrist curl

Deze is vooral geschikt voor de sportschool bezoekers onder ons. Neem een bankje en een barbell. Ga op je knieën naast op het bankje zitten, leg je onderarmen op het bankje en breng de barbell rustig van boven naar beneden. Vergeet de “squeeze” niet bovenaan de beweging.

De tennisbal

Waar een tennisbal al niet goed voor is. Deze is heel simpel maar zeker niet minder effectief. Neem een tennisbal en knijp er zo hard mogelijk in. Een keer of twintig zou voldoende moeten zijn om je onderarmen goed aan het werk te zetten.

In vrijwel elk obstakel zal je je onderarmen aan het werk moeten zetten. Neem deze oefeningen in je schema mee, het liefst een aantal keer per week. En laat knijpkracht geen obstakel meer zijn.

Succes!

Scroll to top