Backsquat

5 tips voor het behalen van jouw doelstellingen

Doelstellingen worden op allerlei verschillende manieren ingezet en zijn dan ook vaak anders van aard. We focussen in dit artikel op sportieve doelstellingen, echter kunnen deze tips ook zeker van toepassing zijn in het zakelijke en dagelijkse leven.

1. Stel realistische doelstellingen
Klinkt logisch toch? “Mijn doelstellingen moeten realistisch zijn, anders ga ik ze toch niet behalen”. Dit is iets wat we vaak horen, toch zien we meestal het tegenovergestelde gebeuren.

“Ik wil 10 kg afvallen in één maand tijd”. Dit is een heel ambitieus doel waarvan de kans niet heel groot is dat je de doelstelling zal behalen.

Wees realistisch. Je favoriete atleet als uitgangspunt nemen is meestal geen goed idee. Naast jarenlange toewijding en discipline heeft het vaak ook met genetische potentie te maken die je wellicht helemaal niet tot je beschikking hebt.

Focus niet puur op het einddoel maar geniet van het proces. Belicht elke kleine stap die je dichter naar je doel maakt. Onthoud dat het proces dynamisch is en dat het altijd anders zal lopen dan dat je van tevoren wellicht had verwacht.

2. Stel je verwachtingspatroon bij
Deze tip lijkt in eerste instantie misschien op tip nummer 1. Echter is het tegendeel de waarheid. Het voeren van een té hoog verwachtingspatroon kan niet alleen negatieve gevolgen hebben voor je sportieve prestaties maar op meerdere vlakken in je leven.

Wat verwacht je eigenlijk van het resultaat van de inzet die je levert? Wat gaat het resultaat van je inzet leveren? Wat gaat er veranderen door dit resultaat? Als je verwachting van het resultaat veel positiever is dan dat het in werkelijkheid blijkt te zijn kan het zomaar zijn dat je onterecht heel teleurgesteld bent. Zoals je al gelezen hebt adviseren we je om te genieten van het proces en je niet enkel te focussen op het einddoel.

Laten we dit even vertalen naar de sport. Je doet voor het eerst mee aan een obstacle run. Je hebt er maandenlang voor getraind en je hebt er enorm naar uitgekeken. De uiteindelijke dag is aangebroken en een paar uur na de start kom je helemaal gebroken aan. Het was afschuwelijk en tijdens de run kwam je erachter dat je het eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Uiteraard voel je je hier niet prettig over en ben je zeer waarschijnlijk teleurgesteld. Maar wat nou als je verwachtingspatroon lager was geweest? Was je ook teleurgesteld geweest als je de gedachte: “Ik zie wel wat er gebeurd, ik laat het op me afkomen” in je achterhoofd had gehouden? Wat proberen we je hiermee uit te leggen? Zorg ervoor dat je verwachtingspatroon niet onrealistisch hoog is en voorkom teleurstellingen.

3. Zorg ervoor dat je structuur hebt
“Consistente consistentie is de sleutel tot succes”. Die zin heb je vast wel eens langs zien komen. We spreken uit ervaring als we stellen dat het hebben van een “sportieve gewoonte” het een stuk makkelijker maakt structuur te behouden in je sport maar ook zeker daarbuiten.

Zorg dat je een plan van aanpak hebt, ongeacht de situatie. Dit geldt niet alleen voor slaap, je voedingspatroon, je sociale leven of je trainingen maar ook voor kleine dingen in je dagelijkse leven. Met indeling en structuur kun je jouw volledige potentie benutten.

Een makkelijke manier om structuur aan te brengen in je sport is het volgen van een goed en logisch opgebouwd trainingsschema. Zorg voor een uitgebalanceerd trainingsschema en schroom niet om deskundigen hiervoor te benaderen.

4. Wees geduldig en accepteer
Zoals ook in de vorige tip beschreven is consistentie belangrijk voor je uiteindelijke resultaat. We zijn allemaal mensen en willen allemaal zoveel mogelijk resultaat, in een zo kort mogelijke tijd. Of dit nu geldt voor een financieel, sportief of persoonlijk resultaat.

Begin bij het begin, houdt er rekening mee dat het proces tijd kost, meer dan je misschien zou willen.

5. Geniet van het proces
Deze heb je al een aantal keer voorbij zien komen en het is misschien wel de belangrijkste tip die we je willen meegeven. Geniet van het proces en focus niet enkel op het einddoel.

“Ik wil 10 kilo afvallen en ik probeer mijn progressie goed bij te houden door meerdere malen per week op de weegschaal te gaan staan.”

Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee en je progressie bijhouden is zeker iets wat je zou moeten doen. Echter focus je hiermee op het einddoel en minder op het proces.

“Ik probeer elke dag iets minder te eten dan dat mijn lichaam daadwerkelijk nodig heeft.”

Dit procesdoel gaat jou zeker dichter naar je einddoel brengen, echter focus je in dit geval meer op het proces en minder op het einddoel. Dit gaat er niet alleen voor zorgen dat je het proces richting je doel gaat waarderen maar ook dat je het doel op een gezonde manier benaderd.

Hulp nodig bij het behalen van je doelstellingen? Je weet ons te vinden!

Scroll to top